Založ si blog

Kam sa sila naprie. . . New York

Keď nám takto pred rokom pani Rochová na UMPRUM povedala, že máme v pláne ísť s ateliérom do Tokia a New Yorku, nemohli sme jej veľmi uveriť. Dnes neveríme tomu, že z NY sme doma už dobré 2 týždne a z Tokia nejaký ten mesiac.

Processed with VSCOcam with c1 preset

„Kam sa sila naprie…“ vravela, ale po česky, pani Rochová, vedúca Ateliéru odevu a obuvi UMPRUM a my jej už teraz hrdo veríme aj keby povedala, že nabudúce vystavujeme na Marse.

 

Odlietali sme 11.9.2015. Možno to niekoho prekvapí, možno niekoho nie, no áno, letenky do Ameriky sú v tomto dni predsa len o niečo lacnejšie aj keď už od útoku na Dvojičky uplynulo niekoľko rokov… Neviem, či z poverčivosti či z čistej spomienky alebo úcty k tomu dátumu a k tomu, čo sa v ten deň predrokmi stalo. Ak by veci nabrali iný spád, svet von, ako ho vidíme cez okná našich bytov mohol vyzerať dosť inak… Každému pasažierovi táto myšlienka preblysla hlavou, keď si zapínal pás, no našťastie sa tentokrát história nezopakovala a keď sme sa po hodinách letu ocitli v Amerike, vzduch tam bol iný, no bol to tiež „svet“, aký máme aj doma.

Processed with VSCOcam with c1 preset

9/11 Memorial

Prvé, čo si pamätám bolo hluk, tieň a teplo. Odviezli sme sa do „domečku“ v Brooklyne, kde sme bývali, len sme si zložili veci a utekali si kúpiť týždennú MetroCard (asi 4xdrahšiu ako v Prahe), aby sme sa mohli po NY naháňať bez toho, aby nám odpadli nohy.

Processed with VSCOcam with f2 preset

výhľad z Emprire State Building

V NY som v živote nebol a neviem prečo, ale niekoho to do NY/Ameriky strašne ťahá, niekoho vôbec. Mňa neťahalo vôbec, no presne si pamätám ten pocit, keď sme vyšli z dosť nechutného metra (vo vagóne je klíma ako v chladničke a na nástupišiach je dusno, teplo a hlučno – všetko zlé) a keď som po prvýkrát vyvrátil hlavu na mrakodrapy týčiace sa nad našimi hlavami. A pocit „nikdy ma to do Ameriky neťahalo“ sa zmenil na „nemal by som problém…“.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Empire State Building, NY

Mali sme len týždeň, no stihli sme toho viac než dosť – MoMu, Guggenheim, MET (the best), výhľady na Rockefeller Center (v noci), Empire State Building (cez deň), Brooklyn Bridge (fakt je cool), Central Park (fakt je obrovský a obdĺždnikový), pamätník 9/11,  …

Processed with VSCOcam with c1 preset

Brooklyn Bridge

Zatiaľ to vyzerá, že sme boli v NY na rekreačnom wellness zájazde, no opak je pravdou. Poznávanie mesta a „nasávanie atmosféry“ (ako nám to donekonečna opakovala pani Rochová) bola len časť našej misie. Do NY sme išli prezentovať našu semestrálnu prácu „Ikonická Recyklácia“.

Ako hlavný stan nám poslúžilo České centrum v NY Bohemia Nationall Hall, kde sme predstavili naše kolekcie formou fashion dance performance. Celé to bolo možné realizovať vďaka choreografovi Dušanovi Týnkovi, ktorý dal dokopy 13 tanečníkov a každej z našich kolekcií  postavil jedinečnú mini-choreografiu. Choreografie boli postavené tak, aby čo najlepšie reprezentovali kolekciu, ktorú predstavujú. Každý z nás – študentov – hoci dostaneme rovnaké zadanie, staviame sa k nemu iným spôsobom a inak naň reagujeme. Každá z kolekcií je niečím výnimočná a jedinečná a preto spôsob prezentácie, akú zvolil Dušan Týnek bola taktiež podmienené tejto skutočnosti. Tanečníci vystupovali stále v dvojici. Ich pohyb, gestá, spôsoby držania tela a celkový výraz prezentovali nami vytvorené odevy na piedestáli, na akom sme ich ešte nikdy nevideli. „Mŕtve“ odevy na vešiakoch sa premenili na „charakterové postavy“ – niektoré ako z rozprávky, iné z hororu. Na lúke, či v temnom postapokalyptickom meste. Každá iná v dvoch kruhoch múky, ktorý sa počas performance postupne rušil a rušil až z nich zostali len fragmenty a dojem v mysli.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Katarína Plamitzerová

Processed with VSCOcam with f2 preset

Barbora Procházková

Processed with VSCOcam with b5 preset

Michaela Čapková

Processed with VSCOcam with p5 preset

Alena Jakubová

 

Processed with VSCOcam with c1 preset

Maroš Baran

Na začiatku sme sa báli, kto už len príde na našu študentskú prezentáciu v NY, keď sú všetci naši kamaráti, ktorí nás zvynú podporovať na akciách, tak ďaleko a keď naši rodičia práve spia alebo sa budia do práce… Bohemia National Hall bola 17.Septembra tak plná ako (vraj) ešte nikdy predtým. V nádhernom priestore, ktorý Bohemia National Hall ponúka stáli ľudia snáď všade, kam sa mohli postaviť, ak nepočítam obrovské kryštálové lustre, z ktorých sa mohli ešte niektorí oneskorenci zavesiť. Prišli ľudia známi, i neznámi, zvedavci aj tí, ktorí majú k Česku nejakým spôsobom bližšie.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Aleliér designu odevu a obuvi, UMPRUM + NY tanečníci

Keď sme po performance vysávali múku z podlahy, upratovali neporiadok a dávali všetko do pôvodného stavu, cítili sme obrovskú vďaku – samotnej osobe Liběny Rochovej, ktorá asi len sama vie, koľko energie musela do tohto projektu vraziť, Dušanovi Týnkovi, generálnemu konzulovi Martinovi Dvořákovi, ktorý podporil akciu, keď sa zdalo, že z organizačných dôvodov padne, tanečníkom, ktorí sa potom asi ešte 3 dni oprašovali od múky a samotným hosťom, ktorí vedeli oceniť event, ktorý sme zorganizovali a neostali lenivo sedieť doma ale našu akciu podporili hlučným potleskom, pískaním, húkaním a niektorí aj dupaním. A samotnej UMPRUM, ktorá náš projekt podporila ako prvá.

 

Posledný deň v NY sme si užili official Brooklyn, niektorí stihli posledné nákupy a ja som si doprial poslený nechutne drahý ale veľmi chutný muffin. Zbalili sme sa a väčšina z nás veľmi rýchlo zaspala, hneď ako nás naložili do lietadla.

 

Projekt „Ikonická Recyklácia“ sa však ani po Tokiu ani po NY nekončí. Jeho ďalšou zastávkou bude Viedeň… ale o tom až nabudúce. Idem nakŕmiť králiky.

 

zo slnečnej Prahy pozdravuje

MAROSBARAN

 

foto: Natalie Dufková

 

Posledný deň Japonska

29.06.2016

Ak vás zaujíma japonská kultúra, odevný design a ste v Prahe, galéria Kvalitář na Senovážnom námestí je miesto, kde by ste mali určite zavítať. Sme traja. Diplomanti Ateliéru designu odevu a obuvi UMPRUM a ako môžete vidieť na našej výstave diplomových projektov, každý z nás pretransformoval Japonsko inak. DANIELA PEŠKOVÁ vám predstaví japonské myslenie [...]

Evolúcia génia Muchy

25.05.2016

Mal som to vo svojom „to-do-liste“ už veľmi dlho, no až teraz nato prišiel čas – kanadský filmový génius David Cronenberg je v Prahe už od februára, takže je dosť veľká šanca, že o výstave už viete. Tí, ktorí však o nej ešte neviete – mám pre vás dobrú správu – 100% zaručený intenzívny zážitok plný telesnosti, modifikácii, mutácii a [...]

XIII CARD – 8 odpovedí

15.02.2016

Pri príležitosti dnešnej premiéry filmu mojej tretej fashion performance XIII CARD som oslovil fotografov a priateľov, ktorí odfotili čokoľvek zo show, aby vybrali jednu fotku, ktorá pre nich reprezentuje to, čo 25.5.2015 na performance videli. Dostal som 8 odpovedí: Anežka Horová (fotografka, kamera XIII CARD, lookbook XIII CARD + K.,K. – P1+P5, K.- Master Cut, Clash [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

MAROSBARAN

Píšem lebo chcem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 84
Celková čítanosť: 216944x
Priemerná čítanosť článkov: 2583x

Autor blogu

Kategórie