Založ si blog

Posledný deň Japonska

Ak vás zaujíma japonská kultúra, odevný design a ste v Prahe, galéria Kvalitář na Senovážnom námestí je miesto, kde by ste mali určite zavítať. Sme traja. Diplomanti Ateliéru designu odevu a obuvi UMPRUM a ako môžete vidieť na našej výstave diplomových projektov, každý z nás pretransformoval Japonsko inak.

 

DANIELA PEŠKOVÁ vám predstaví japonské myslenie wabi-sabi. Krása v nedokonalosti pretransformovaná do odevu. Poetika odevu po starkej a po mame, z ktoreho Daniela čerpala inšpiráciu je nostalgickou spomienkou a poctou dvom veľkým ženám v jej živote. Goticky pôsobiaca inštalácia doširoko otvorenej strožitnej skrine skrýva tajomstvo minulosti a nápad prítomnosti. Pôsobí rozprávkovo, ako šatník, cez ktorý vedie cesta do čarovného sveta Narnie, z pera C.S.Lewisa. Po vstupe do strine sa však divák neocitne v zasneženom lese, v ktorom svieti pouličná lampa, ale v samotnej mysli a spomienkach mladej ženy, zaľubenej do poetiky, nostalgie a do starého.

 

5DSC_0057_1004x1500

Daniela Pešková X Nela Kovalčíková

 

KATEŘINA PLAMITZEROVÁ vás privedie do rozprávky inšpirovanej japonským režisérom Hajao Mijazakim. Jeho Cesta do Fantázia, Princezná Mononoke a Doručovacia služba slečny Kiki sa spája a vytvára kolekciu robusných, no jemných odevov telových farieb, vytvorených zo špeciálnych papierových látok švajčiarskej firmy Jakob Schlaepfer, ktorá nám poskytla sponzorské materiály na výrobu diplomových prací. Kateřina rozpráva veľmi osobný príbeh o postapokalyptickom svete, ktorý videla v obci Lobendava Severní, ktorá je najsevernejšie položená obec v Českej republiky, kde sa Kateřina pred časom odsťahovala. Obrovské chrámy, prázdne. Rozľahlé továrne, vyľudnené. Domy, bez hlasu. To všetko ju inšpirovalo k vytvoreniu kolekcie, ktorá je pre hrdinku v rozľahlom svete, kde je jej hlas ten jediný, ktorý sa v ňom ozýva. Highlightom inštalácie je „Príšera“, odev zhotovený z desiatok metrov perleťovej papierovej látky.

 

karasekcejkova_lobendau_05_1216x1500

Kateřina Plamitzerová X Michaela Karásek Čejková

A ja, MAROSBARAN vám predstavím kolekciu, ktorej slová sú clash, paradox a parazitizmus. Odev Japonca, ktorý bol donútený presťahovať sa do NY a stať sa bankárom na Wall Street, či odev Európana, ktorý sa ocitol v starobylom Japonsku. Tradičný japonský odev, ktorý parazituje na európskom a európsky na japonskom. Clash kultúr, zraz ideí, názorov a tradícii, ktoré sa miešajú neustále miešajú, no nikdy nevytvoria definitívnu monochromatickú plochu. Odev plochy, transformujúci sa na 3D odev a naopak. Úcta a rešpekt k tradíciám odlišných svetov. Paradox.

1x

MAROSBARAN X Michal Králíček

Výstavu DIPLOMKY môžete vidieť už len dnes v galérii Kvalitář na Senovážnom námestí 17 v Prahe, do 18:00.

DIPLOMKY 2016 TS_1768x2500

Ďakujeme:

pani Liběne Rochovej, UMPRUM a firmám: Jacob Schlaepfer, Holík, Adler

MAROSBARAN

 

 

 

 

Evolúcia génia Muchy

25.05.2016

Mal som to vo svojom „to-do-liste“ už veľmi dlho, no až teraz nato prišiel čas – kanadský filmový génius David Cronenberg je v Prahe už od februára, takže je dosť veľká šanca, že o výstave už viete. Tí, ktorí však o nej ešte neviete – mám pre vás dobrú správu – 100% zaručený intenzívny zážitok plný telesnosti, modifikácii, mutácii a [...]

XIII CARD – 8 odpovedí

15.02.2016

Pri príležitosti dnešnej premiéry filmu mojej tretej fashion performance XIII CARD som oslovil fotografov a priateľov, ktorí odfotili čokoľvek zo show, aby vybrali jednu fotku, ktorá pre nich reprezentuje to, čo 25.5.2015 na performance videli. Dostal som 8 odpovedí: Anežka Horová (fotografka, kamera XIII CARD, lookbook XIII CARD + K.,K. – P1+P5, K.- Master Cut, Clash [...]

Posledný deň Artsemestru UMPRUM

09.02.2016

Artsemester je tu dvakrát do roka. Dvere ateliérov UMPRUM v Prahe sú už len dnes otvorené verejnosti, ktorá sa môže po dobu niekoľko dní stratiť v umení, neumení a designe a nedesigne a vo všetkom, čo bolo za semester na škole vytvorené. Od skla, po keramiku, cez maľbu a koncept k fotografii a móda, odev a textil. Všetko načo si zmyslíte vrámci umeleckého zamerania [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

MAROSBARAN

Píšem lebo chcem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 84
Celková čítanosť: 216417x
Priemerná čítanosť článkov: 2576x

Autor blogu

Kategórie