Založ si blog

Posledný deň českého Prieskumu akka Artsemestru

Pražská obdoba bratislavského Prieskumu VŠVU (Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave) – ARTSEMESTER je tu už týždeň a práve dnes je posledný deň, keď môže verejnosť beztrestne pobehovať po Vysokej škole uměleckoprůmyslovej v Prahe (UMPRUM), z ateliéru do ateliéru a obdivovať, niekedy nechápať a inokedy opovrhovať prácami, na ktorých študenti umeleckej vysokej školy pracovali počas Zimného semestru.

 

UMPRUM je popri AVU (Akadémia umení) považovaná v Česku za najprestížnejšiu umeleckú akadémiu. Svojho času tu študovali dôležité osobnosti, medzi inými človek, ktorý na svete prišiel ako prvý so slovom „ROBOT“ – maliar, spisovateľ a básnik Jozef Čapek.

 

Škola, ktorá sídli na absolútne exkluzívnej lokalite priamo pri Vltave oproti Rudolfinu + nechýba veľkolepý výhľad na Pražský hrad (priamo aj z niektorých ateliérov školy… tichá závisť Architektom…) je domovom pre umelecky orientovaných študentov zaoberajúcich sa maľbou, grafikou, ilustráciou, architektúrou, novými médiami, designom, sklom, keramikou a v neposlednom rade odevným designom, ktorý navštevujem konkrétne ja. A práve o ňom vám poviem trochu viac interných info.

1024px-Vysoká_škola_uměleckoprůmyslová_v_Praze

(foto: Wikipedia)

O čom však takýto Artsemester vlastne je?

 

Veľa ľudí „zvonku“ je presvedčených o tom, že keď raz niekto prekročí bránu školy s ISICOM, kde sa píše UMPRUM a prejde cenzúrou vrátnikov, čakajú ho/ju roky, keď si môže pekne farbičkami kresliť alla „deti v tráve“ počas niekoľkých rokov. Je mi ľúto, že vám túto romantickú predstavu zmažem. Hoci naša škola záhradku/dvor má, nájsť tam niekedy niekoho zasnene pozorujúc mraky nájdete málokedy (hoci to nevylučujem).

 

Každý ateliér má prísnu filozofiu, smerovanie a pevne vytýčené ciele, ktoré sa snaží dosiahnuť. Štúdium na škole síce nie je o bezsenných nociach pri traktátoch aké nosia pod pazuchou medici, nie je ani o nekonečných vzorcoch, ktoré škriabu kriedou na tabuľu fyzici a nie je ani o miliónoch, ktoré do úmoru prepočítavajú ekonómovia. Je o kreativite a o naučení sa toho ako ju zúžitkovať, využiť, zušľachtiť a priblížiť krásy jej možností ľudu. Je o fungovaní kreatívneho priemyslu, je o tom prečo stolička na ktorej práve sedíte vyzerá tak ako vyzerá, o tom prečo priestor v ktorom sa nachádzate je riešený tak ako je riešený a je o tom, prečo odev, ktorý máte oblečený funguje ako funguje.

 

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Prahe je známa svojím skĺbením umenia a remesla/priemyslu – jej názov nie je náhodný a práve o tom sa môžete presvedčiť aj vy sami na Artsemestri, ktorý sa koná vždy 2-krát do roka – dvere školy sa otvorili už pred týždňom a vy môžete nazrieť do kreatívneho procesu výroby a tvorby študentov. Artsemester je krok k ľudu, je to dar a taktiež priateľské podanie ruky vám všetkým, ktorých by sme do svojho sveta chceli pozvať a dať vám nahliadnuť k tomu, čo sa označuje slovným spojením „umelecká tvorba“.

_DSC0216_1660x2500

 

Má to byť gesto a snaha o kontakt – čo je škoda, ako som si všimol – málokto z vás, ktorí ste Artsemester navštívili ste plne využili to čo ponúka – v každom z ateliérov sedí študent, ktorý obyčajne číta knihu alebo sa učí na skúšku, ktorého môžete osloviť a spýtať sa ho na hocičo a takto dostať informácie priamo z prvej ruky. Málokedy si uvedomíte, že za inštaláciou leží koncept, ktorý je vám blízky alebo odev, na ktorý sa hľadíte má v sebe vtip a technickú „srandu“, ktorú nie je na prvý pohľad vidieť, no keď ju objavíte, je to akoby ste našli krásnu mušlu na brehu mora. Maličkosť, ale rozžiarí vám tvár a povie vám o svete okolo vás niečo viac.

 

Využite prosím teda túto príležitosť, verím, že ľutovať nebudete!

_DSC0198_1660x2500

Nebudem písať o tom, čo robili iné ateliéry, lebo musím písať esej na Kyberkultúru, no poviem vám o našom projekte: Mali sme veľmi výnimočný projekt, ktorý má tendencie nadobudnúť medzinárodny podtón. Asi nebudete vedieť kto je pani Dr. Elisabeth Laengle – je to pani, ktorá stojí za zrodom odevnej značky Helmut Lang. Je to dôležitá žurnalistka a historička umení z Viedne, ktorá tento semester darovala nášmu ateliéru drahocenný dar v podobe zbierky originálnych designérskych kúskov značiek ako napr. YSL, Prada, Helmut Lang, J.P. Gaultier, Yohji Yamamoto, … Úloha spočívala vo vybraní si značky + reálneho fyzického kúsku zo zbierky pani Dr. Laengle a značku recyklovať/reinterpretovať – urobiť akúsi syntézu značky svetovej so značkou svojou. Skĺbiť estetiky a prísť s kolekciou 10 odevov (z čoho 3-4 sa plne realizovali), ktorá bude vyjadrovať/zachytávať DNA svetovej značky.

 

Pozrite si video, ktoré vám o projekte povie viac:

Projekt ICONIC RECYCLATION (Ikonická recyklácia) sa veľmi vydaril a náš ateliér, normálne zaprataný stolmi, látkami, figurínami a veľakrát aj bordelom 🙂 je ako taká mini odevná verzia Terakotovej armády, kde stoja vedľa seba reinterpretovaný Yamamoto a Prada, YSL a Celine, či J.P.Gaultier a Helmut Lang. Ateliér je doslova preplnený nápadmi a názormi a kráčať medzi modelmi trochu pripomína hru na schovávačku v labyrinte zo živého plota.

Posúďte sami! (Miestnosť 212)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA_DSC0146_1660x2500_DSC0131_2500x1728_DSC0041_1660x2500_DSC0033_1660x2500_DSC0015_1660x2500_DSC0030_1660x2500S projektom plánujeme vycestovať do Viedne, NY a Tokia. O tom vám však napíšem nabudúce – ak sa nám to podarí a naše práce sa dostanú k medzinárodnemu publiku, budete o tom ešte počuť :).

 

Ak vás zaujíma proces, akým tvoríme v ateliéri, prečítajte si článok od jednej z top fashion blogeriek Ina Tina.

Ak vás zaujíma, čo vystavujem konkrétne ja – ide o moju syntézu so značkou Helmut Lang. Vystavujem 13+1 vecí, ktoré sú počiatkom môjho pripravovaného projektu – mojej tretej fashion performance s názvom „XIII CARD“ (Trinásta karta).

 

Ako sa pozerám na hodinky, máte 6 hodín a 15 minút aby ste nás navštívili a dúfam, že tak urobíte!

 

Pozdravujem z Prahy,

MAROSBARAN

 

PS: cez víkend idem do Bratislavy, máte nejaké typy na výstavy/podujatia?

PS2: ak na UMPRUM dnes zavítate, nájdete ma v 215 – dnes tam posledný deň (15-18:00) premietam svoj film THE GREAT RED DRAGON THE MOVIE. Nasledujte hluk a rykot :).

c_919x1300

 

 

photo: Christine Recrue + MAROSBARAN

Posledný deň Japonska

29.06.2016

Ak vás zaujíma japonská kultúra, odevný design a ste v Prahe, galéria Kvalitář na Senovážnom námestí je miesto, kde by ste mali určite zavítať. Sme traja. Diplomanti Ateliéru designu odevu a obuvi UMPRUM a ako môžete vidieť na našej výstave diplomových projektov, každý z nás pretransformoval Japonsko inak. DANIELA PEŠKOVÁ vám predstaví japonské myslenie [...]

Evolúcia génia Muchy

25.05.2016

Mal som to vo svojom „to-do-liste“ už veľmi dlho, no až teraz nato prišiel čas – kanadský filmový génius David Cronenberg je v Prahe už od februára, takže je dosť veľká šanca, že o výstave už viete. Tí, ktorí však o nej ešte neviete – mám pre vás dobrú správu – 100% zaručený intenzívny zážitok plný telesnosti, modifikácii, mutácii a [...]

XIII CARD – 8 odpovedí

15.02.2016

Pri príležitosti dnešnej premiéry filmu mojej tretej fashion performance XIII CARD som oslovil fotografov a priateľov, ktorí odfotili čokoľvek zo show, aby vybrali jednu fotku, ktorá pre nich reprezentuje to, čo 25.5.2015 na performance videli. Dostal som 8 odpovedí: Anežka Horová (fotografka, kamera XIII CARD, lookbook XIII CARD + K.,K. – P1+P5, K.- Master Cut, Clash [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

MAROSBARAN

Píšem lebo chcem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 84
Celková čítanosť: 216533x
Priemerná čítanosť článkov: 2578x

Autor blogu

Kategórie